Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

14/5/1920: Η απελευθέρωση της Θράκης

Μια όμορφη ιστορία από τους Προσκόπους της Αλεξανδρούπολης
Ο προσκοπισμός μετά την ίδρυση του στην Ελλάδα το 1910 γρήγορα αναπτύχθηκε στον σκλαβωμένο ακόμα Έβρο, έστω και υπό Γαλλική διοίκηση ως τμήμα του προσωρινού αυτόνομου Διασυμμαχικού κράτους της Θράκης, όπως καθόριζε απόφαση της συνδιάσκεψης στο Παρίσι την 20-10-1919. Δάσκαλοι και απόστρατοι έφεδροι Αξ/κοι που εγκαταστάθηκαν ή στάλθηκαν στον Έβρο από την ελεύθερη Ελλάδα, βρήκαν παρθένα και καρποφόρα εδάφη για να σπείρουν την ιδέα της προσκοπικής κίνησης και να δημιουργήσουν οργανωμένα τμήματα Προσκόπων, εκπαιδευτικά και άοπλα, όπως προέβλεπε το καθεστώς τότε για τους Έλληνες.
Στη φάση αυτή βρήκε τον Προσκοπισμό του Έβρου η απελευθέρωση της Θράκης την 14η Μαΐου 1920. Την μέρα αυτή στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο Διασυμμαχικό Διοικητήριο (σημερινό κτίριο ΕΛΤΑ), η Γαλλική Διοίκηση που είχε την ευθύνη για την πόλη, επειδή δεν επιθυμούσε να υποστείλει τη Σημαία της παρουσία Ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων, απεφάσισε, λίγο πριν φθάσει ο Ελληνικός Στρατός στην πόλη, να πραγματοποιήσει την υποστολή της Γαλλικής σημαίας και την παράδοση της Αλεξανδρούπολης.
Στην παράδοση παρόντα ένα ένοπλο τμήμα Σενεγαλέζων, λιγοστοί εκπρόσωποι τοπικών αρχών και ολόκληρη η ομάδα των Προσκόπων της πόλης παραταγμένη με τον αρχηγό της ,το μοναδικό τότε οργανωμένο σε Σώμα τμήμα της Αλεξανδρούπολης. Την ομάδα αυτή είχε ιδρύσει και οργανώσει λίγους μήνες πριν ο Ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Γεώργιος Φίντζος που υπηρετούσε στην Αλεξ/πολη σαν εκπαιδευτικός.
Μετά την υποστολή της Γαλλικής σημαίας ο Δημόσιος υπάλληλος Ευριπίδης Καρδαμάτης ύψωσε στη θέση της την Ελληνική Σημαία με το σάλπισμα ενός προσκόπου σαλπιγκτή και με τιμές που απέδιδαν οι Πρόσκοποι με τα κοντάρια τους. Την ώρα που υψώνονταν κυματίζουσα η Γαλανόλευκη ρίγη συγκινήσεως και δάκρυα χαράς πλημμύριζαν τους παρευρισκομένους.
Από τότε και μέχρι σήμερα σε ανάμνηση των παραπάνω, την ημέρα αυτή ο τοπικός προσκοπισμός πραγματοποιεί την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας δίπλα στο Ηρώο της Δόμνας Βιζβύζη στην πλατεία του φάρου αναβιώνοντας τα γεγονότα και εκπρόσωπός του εκφωνεί τον πανηγυρικό λόγο σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του εορτασμού της απελεύθερωσης της Αλεξανδρούπολης.

ο Γεώργιος Φίντζος κα8ηγητής φυσικής αγωγής απόστρατος εφ. αξιωματικός. Ήρθε το 1919 και ίδρυσε την πρώτη προσκοπική ομάδα στην Αλεξανδρούπολη(αρχείο Θ. Ορδουμποζάνη)

Άνοιξη του 1920. Η πρώτη προσκοπική ομάδα του Δεδέαγατς στην παραλία της πόλης με τον αρχηγό της Γεώργιο Φίντζο και τους Υπαρχηγούς της Γ. Κολοζώφ και Ν. Πρωτόπαπα. (αρχείο Θ. Ορδουμποζάνη)


15 Μαίου 1920. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν εξέρχεται της Μητροπόλεως και χαιρετά το άγημα των Προσκόπων που του αποδίδει τιμές. (αρχείο Θ. Ορδουμποζάνη)

Την ιστορία και τις φωτογραφίες έστειλε ο Σταυρίδης Ελευθέριος(Κοάλα) από το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου