Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

Δήλωση της Αποστολής του Προσκοπισμού


Δήλωση της Αποστολής του Προσκοπισμού
Η Αποστολή, οι Προκλήσεις και η Στρατηγική της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης για τον 21ο αιώνα
Στο 35ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 1999 στο Durban της Νοτίου Αφρικής, η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης υιοθέτησε τη Δήλωση της Αποστολής του Προσκοπισμού, η οποία αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Παγκόσμιου Προσκοπισμού. Στο ίδιο Συνέδριο προσδιορίστηκαν και οι Έξι Προκλήσεις της Προσκοπικής Κίνησης.
Η ΔΗΛΩΣΗ της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ του ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ (The Mission Statement of Scouting)
Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών που βασίζεται στην Προσκοπική Υπόσχεση και στο Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.
Αυτό επιτυγχάνεται:
  • Εμπλέκοντας τα άτομα, κατά τη διάρκεια της νεαρής ηλικίας τους σε μια διαδικασία μη επίσημης εκπαίδευσης.
  • Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία καθιστά κάθε άτομο ως τον βασικό φορέα ανάπτυξής του, σε άτομο αυτοδύναμο, πρόθυμο να βοηθήσει, υπεύθυνο και αφοσιωμένο.
  • Βοηθώντας τα άτομα να διαμορφώσουν ένα σύστημα αξιών βασισμένο σε πνευματικές, κοινωνικές και ατομικές αρχές, όπως αυτές εκφράζονται στην Υπόσχεση και το Νόμο.
Οι ΕΞΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ της ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (The Six Challenges)
Οι Έξι Προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Προσκοπική Κίνηση για να επιτευχθεί η Αποστολή του Προσκοπισμού, είναι
  1. Να είναι Σχετική: ώστε να ανταποκρίνεται της ανάγκες και προσδοκίες των νέων.
  2. Να είναι Συμπληρωματική: τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή που προσφέρει ο Προσκοπισμός στην αγωγή των νέων εφαρμόζοντας την Προσκοπική Παιδαγωγική Μέθοδο.
  3. Η Αύξηση των Μελών: να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες.
  4. Οι Ενήλικες: προσελκύοντας και διατηρώντας της Ενήλικες που χρειάζεται η Κίνηση.
  5. Η Εξωστρέφεια και η Συνεργασία: με την ανάπτυξη σχέσεων και τη συνεργασία με της φορείς και οργανισμούς με στόχο την εξυπηρέτηση στο έπακρο των αναγκών των νέων.
  6. Η Ενότητα της Κίνησης: υλοποιώντας τον κοινό στόχο σε κάθε επίπεδο, τοπικό, εθνικό, παγκόσμιο.
Οι ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (The Three Strategic Areas)
Οι Έξι Προκλήσεις καθορίζουν τρεις ευρείες περιοχές έργου:
  1. Νέοι: που έχει σχέση με της Προκλήσεις 1, 2 & 3, ώστε να προσφέρουμε καλύτερο Προσκοπισμό σε περισσότερους νέους και νέες, ειδικά εφήβους.
  2. Ενήλικες: που έχει σχέση με την Πρόκληση 4, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιδέα του εθελοντισμού.
  3. Δομές και Συστήματα: που έχει σχέση με της Προκλήσεις 5 & 6, με στόχο την υλοποίηση των κοινών στόχων σε κάθε επίπεδο. Η ενασχόληση με αυτή τη στρατηγική περιοχή θα πρέπει να οδηγήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Κίνησης.

Στο 36ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2002 στη Θεσσαλονίκη, η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης προσδιόρισε το κοινό Όραμα του Προσκοπισμού για το μέλλον και καθόρισε τις Επτά Στρατηγικές Προτεραιότητες, ακολουθώντας μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε στο 31ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στη Μελβούρνη το 1988 και συνεχίστηκε στα επόμενα Συνέδρια τα τελευταία 14 χρόνια.
Το ΟΡΑΜΑ του ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ (The Vision)
...να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο!
Οδηγούμαστε από μια μεγάλη ιδέα:
οραματιζόμαστε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Ως μια παγκόσμια Κίνηση η οποία συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου:
  • Θέλουμε τον Προσκοπισμό, ο οποίος διανύει το δεύτερο αιώνα ύπαρξής του, ως μια παιδαγωγική Κίνηση Αρχών με επιρροή, επικεντρωμένη στην εκπλήρωση της αποστολής της, ενεργοποιώντας νέους ανθρώπους που εργάζονται μαζί για να αναπτύξουν όσο μπορούν περισσότερο τις ατομικές ικανότητές τους, με τη συμπαράσταση ενηλίκων που έχουν τη θέληση αλλά και την ικανότητα να εκπληρώσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο.
  • Θέλουμε τον Προσκοπισμό σε κάθε γωνιά της γης να προσελκύει και να διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερους νέους, κυρίως εφήβους, και των δύο φύλων, οι οποίοι προέρχονται από κάθε κοινωνική προέλευση.
  • Θέλουμε τον Προσκοπισμό να είναι ελκυστικός στους ενήλικες και των δύο φύλων, σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό. Μια Κίνηση, μέσω της οποίας μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην κοινωνία, εργαζόμενοι μαζί με τους νέους ανθρώπους.
  • Θέλουμε τον Προσκοπισμό να είναι μια δυναμική και ανανεωτική Κίνηση, η οποία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, τις απλές διοικητικές δομές και τις δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπου η οργάνωση, η διοίκηση και η επικοινωνία είναι αποτελεσματικές σε όλα τα επίπεδα.

Οι ΕΠΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ (The Seven Strategic Priorities)
Συμμετοχή των Νέων. Αναζωογόνηση της Προσκοπικής Μεθόδου.
Στόχος είναι να δοθεί νέα πνοή στα στοιχεία της μεθοδολογίας μας, που είναι καθοριστικά στο να κάνουν την Κίνηση ελκυστική και να την διευκολύνουν να εκπληρώνει την Αποστολή της.
Έφηβοι. Υποστήριξη στο πέρασμα τους στην ενηλικίωση.
Στόχος είναι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες και προσδοκίες των εφήβων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δύναμης των μελών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και την ενδυνάμωση του ρόλου της Κίνησής μας ως μιας Οργάνωσης η οποία συμπαρίσταται τους νέους στη μετάβασή τους στην ενηλικίωση.
Κορίτσια & Αγόρια, Άνδρες & Γυναίκες. Σεβασμός στις διαφορές, καλλιέργεια της ισότητας και του επιμερισμού των ευθυνών.
Στόχος είναι να αναπτυχθούν οι αναγκαίοι θεσμοί και τα εργαλεία που θα ενισχύσουν την ισότητα και θα δώσουν ίσες ευκαιρίες σε αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες σε κάθε επίπεδο, με απώτερο στόχο μια καλύτερη σχέση αναλογίας των δύο φύλων.
Εξωστρέφεια. Καταρρίπτουμε τους διαχωρισμούς και εργαζόμαστε με κάθε κομμάτι της κοινωνίας.
Στόχος είναι να αυξήσουμε το θετικό αποτέλεσμα του Προσκοπισμού στον κόσμο σήμερα, με τον προσδιορισμό και την ανταπόκρισή μας στις ανάγκες των νέων, των ενηλίκων και των κοινωνικών ομάδων που η Κίνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμα να προσεγγίσει.
Εθελοντές στον Προσκοπισμό. Αναπτύσσουμε νέες προσεγγίσεις ώστε να διευρύνουμε την βάση του ενήλικου δυναμικού.
Στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του εθελοντισμού όπως εφαρμόζεται στον Προσκοπισμό καθώς και της αξιολόγησης των πολιτικών και της πρακτικής που ακολουθείται, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε μια νέα γενιά ενηλίκων στην Κίνηση.
Μια Οργάνωση για τον 21ο αιώνα. Ευέλικτη, απλή, καινοτόμος και συμμετοχική.
Στόχος είναι να αξιολογηθούν οι δομές, τα συστήματα και η διοίκηση σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να διακρίνονται από ευαισθησία στις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας και να ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η Εικόνα του Προσκοπισμού. Ενδυνάμωση της επικοινωνίας, των συνεργιών και των πόρων.
Στόχος είναι η ενδυνάμωση της επικοινωνίας, των συνεργιών και των πόρων σε όλα τα επίπεδα επειδή όλα αυτά είναι καθοριστικά στην προσπάθειά μας να υλοποιήσουμε την Αποστολή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου