Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΑ ΚΑΙ ΣΒΗΣΙΜΟ ΕΣΤΙΑΣ ΓΚΑΖΙΟΥ

Οδηγίες για το Άναμα/Σβήσιμο των εστιών γκαζιού

ΑΝΑΜΑ
  1. Βεβαιωνόμαστε ότι όλες οι στρόφιγγες/διακόπτες είναι καλά κλεισμένες, δηλαδή και η στρόφιγγα της φιάλης αλλά και οι στρόφιγγες των εστιών.
  2. Ανοίγουμε πρώτα την στρόφιγγα της φιάλης. Θα ακούσουμε ένα μικρό σφύριγμα. Αυτό σημαίνει πως γεμίζει ο σωλήνας με υγραέριο.
  3. Ανάβουμε το σπίρτο ή τον αναπτήρα και το πλησιάζουμε κοντά στην εστία που θέλουμε να ανάψουμε.
  4. Ανοίγουμε σιγά-σιγά την στρόφιγγα της εστίας. Εάν από την πίεση του αερίου σβήσει το σπίρτο ή ο αναπτήρας, ξανακλείνουμε την στρόφιγγα της εστίας και επαναλαμβάνουμε από το τρίτο βήμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Π ο τ έ δεν αφήνουμε το αέριο να βγαίνει χωρίς να καίγεται, γιατί τότε μπορεί να γίνει έκρηξη μόλις έρθει σε επαφή με φωτιά.
ΣΒΗΣΙΜΟ
  1. Κλείνουμε πρώτα τελείως την στρόφιγγα της φιάλης. Παρατηρούμε πως οι εστίες είναι ακόμα αναμμένες. Αυτό οφείλεται στο ότι στο σωλήνα έχει μείνει ακόμα αέριο.
  2. Περιμένουμε να καεί όλο το αέριο που έχει μείνει μέσα στο σωλήνα.
  3. Κλείνουμε καλά την στρόφιγγα της εστίας.
Προσοχή:
  • Οι στρόφιγγες ανοίγουν (περνά αέριο) όταν τις στρίβουμε αριστερόστροφα ή ανάποδα από την φορά των δεικτών του ρολογιού και κλείνουν (δεν περνά αέριο) όταν τις στρίβουμε δεξιόστροφα ή κατά την φορά των δεικτών του ρολογιού.
  • Μην πειράζετε τον ρυθμιστή καύσεως, δηλαδή το εξάρτημα στην βάση του σωλήνα σύνδεσης κοντά στην φιάλη.
  • Αν για οποιονδήποτε λόγο σας μυρίζει γκάζι, πέρα από το λίγο που μυρίζει όταν ανάβουμε για πρώτη φορά, κλείστε αμέσως τον διακόπτη της φιάλης και των εστιών και ειδοποιήστε αμέσως το αρχηγείο.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • Το μαγείρεμα γίνεται σε φωτιά και μάλιστα σε γκάζι. Αυτό σημαίνει πως τα σκεύη μετά από ελάχιστη ώρα είναι πολύ ζεστά γι’ αυτό και υπάρχει κίνδυνος να καείτε. Γι’ αυτό καλό είναι όταν θέλετε να πιάσετε ένα σκεύος ή να σηκώσετε το καπάκι, να το κάνετε με μια πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας.
  • Δεδομένου ότι αυτό που πρόκειται να μαγειρέψετε θα το φάτε κιόλας, είναι απολύτως απαραίτητο όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τα χέρια σας.
  • Το ενωμοτιακό μπαούλο στο οποίο είναι τοποθετημένες οι εστίες να είναι πάντα καλυμμένο με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην λερώνεται και να μην καίγεται το μπαούλο. Φροντίστε να το αλλάζετε όταν καταστρέφεται.
  • Ποτέ, μα ποτέ μην ρίχνετε νερό σε ζεστό λάδι. Είναι σίγουρο ότι θα πεταχτεί και θα προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα σε εσάς και σε όσους είναι κοντά.
  • Σε περίπτωση που πάρει φωτιά το τηγάνι πετάξτε αμέσως απάνω του την ειδική πυρίμαχη κουβέρτα (Fire Blanket) ή χώμα και κλείστε το γκάζι από τη φιάλη.
Συμβουλές για το μαγείρεμα
  • Κοιτάζουμε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες. Τις ακολουθούμε βήμα προς βήμα. Αν δεν καταλαβαίνουμε κάτι ρωτάμε τον υπεύθυνο βαθμοφόρο.
  • Όταν ρίχνουμε αλάτι σε φαγητό που μαγειρεύεται είναι καλύτερα να μην ρίχνουμε το αλάτι απευθείας από την αλατιέρα. Αντίθετα ρίχνουμε το αλάτι σε ένα κουταλάκι ή στο χέρι μας (αν είναι καθαρό). Έτσι το αλάτι δεν μαζεύει υδρατμούς και δεν κάνει τα ενοχλητικά «μπαλάκια».
  • Αν δεν είστε σίγουροι πόσο πολύ πρέπει να ρίξετε από κάποιο συστατικό ή νερό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε λιγότερο και να προσθέσετε αργότερα. Είναι εύκολο να προσθέσετε κάτι που λείπει, αλλά πολύ δύσκολο να αφαιρέσετε.
  • Δοκιμάζετε συχνά το φαγητό. Το φαγητό που φτιάχνετε δεν είναι διαφορετικό από αυτό που φτιάχνετε στο σπίτι σας. Άρα κάθε φορά που δοκιμάζετε το φαγητό απλά συγκρίνετέ το με αυτό που τρώτε σπίτι σας.
  • Μην μαγειρεύετε με δυνατή φωτιά. Το φαγητό δεν θα γίνει πιο γρήγορα αλλά θα καεί. Αντίθετα, με σιγανή ή μεσαία φωτιά το φαγητό γίνεται καλύτερα γιατί ψήνεται ομοιόμορφα και σε βάθος. Καλύτερα να περιμένεις να γίνει το φαγητό λίγο παραπάνω, παρά να μην φας καθόλου.
  • Τηγανίζουμε μόνο με ελαιόλαδο. Μετά το τηγάνισμα το χύνουμε στο μικρό βόθρο που είναι μόνο για τα λάδια. ΠΟΤΕ τηγάνισμα με χρησιμοποιημένο λάδι.
  • Δυνατή φωτιά χρησιμοποιούμε μόνο όταν θέλουμε να βράσουμε νερό ή να τηγανίσουμε.
  • Ποτέ μην αφήνετε το φαγητό χωρίς κάποιος να το προσέχει. Μπορεί είτε να αρπάξει φωτιά αν ξεχάσετε το λάδι, είτε να ξεχειλίσει αν βράζετε κάτι και να σβήσει την φωτιά με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροή αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου