Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ

Χειροποίητο τετράδιο: οδηγίες κατασκευής
Τώρα που το συγκεκριμένο τετραδιάκι έχει πάρει κυριολεκτικά το δρόμο του, νομίζω πως είναι η ώρα να σας πω πώς το έφτιαξα, σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται (και για να θυμάμαι κι εγώ αργότερα).

Για τα εξώφυλλα χρησιμοποίησα: 
δύο χαρτονάκια 
χαρτί για να τα ντύσω

Για το εσωτερικό:
40 περίπου σελίδες από χαρτόνι κάνσον και χαρτί, κομμένα 20 επί 25 εκ. περίπου (μπορείτε να δώσετε τις διαστάσεις στο χαρτοπωλείο και να σας κόψουν το χαρτόνι οι ίδιοι)

Για τη σελιδοποίηση και τη διακόσμηση
ένα κομμάτι κορδέλα 1 περίπου μέτρο
διακοσμητικά λουλουδάκια
κορδελίτσες κλπ.



Αυτά είναι τα εξώφυλλα. Κόβουμε ένα κομμάτι 2,5 περίπου πόντων στην άκρη του καθενός (το μακρόστενο με τις τρύπες) και του κάνουμε με το περφορατέρ 7 τρύπες για να ενώσουμε το τετράδιο με την κορδελίτσα.
Οι τρύπες πρέπει να γίνουν και σε όλα τα εσωτερικά φύλλα, ακριβώς στα ίδια σημεία. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε ως οδηγό τα κομμάτια από το χαρτόνι.
Αφού τρυπήσουμε όλα τα φύλλα φτιάχνουμε τα εξώφυλλα: τοποθετούμε το μακρόστενο κομμάτι δίπλα στο πιο τετράγωνο σε απόσταση ενός ή δύο χιλιοστών και στη συνέχεια τα καλύπτουμε με το χρωματιστό χαρτί όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
το μπροστινό μέρος
το πίσω
 
Προσέχουμε να διπλώσουμε όμορφα το χαρτί στις γωνίες.

Καλύπτουμε με χαρτί της αρεσκείας μας τα δύο εσώφυλλα και το τρυπάμε κι αυτό στα σημεία που πρέπει (από αυτό το σημείο δεν έχω φωτο, παρά μόνο αφού συνέδεσα το βιβλίο).
το μπροστινό μέρος
το πίσω
 
Έπειτα, βάζουμε τα πάντα στη θέση τους και είμαστε έτοιμοι να τα συνδέσουμε. Επειδή οι τρυπούλες είναι πολύ δύσκολο να βγουν απολύτως στην ίδια θέση, χρησιμοποιούμε μια οδοντογλυφίδα για να τις κρατήσουμε "ανοιχτές" και να περάσουμε την κορδέλα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να περαστεί η κορδέλα και διάφορα σχέδια που μπορούν να γίνουν. Στο συγκεκριμένο έχω στερεώσει την άκρη της κορδέλας στο πίσω μέρος. 

Διακοσμούμε όπως μας αρέσει. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει λουλουδάκια που έφτιαξα από κομματάκια οργάντζας, γάζας και κορδέλας. Δείτε εδώ πώς μπορούμε να τα φτιάξουμε.

 
 Ξέχασα να πω κάτι σημαντικό. Αν θέλουμε στο τετράδιο να κολλήσουμε φωτογραφίες, λουλουδάκια, χαρτάκια κλπ. πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διάφορα επιπλέον "πατουράκια" στη σελιδοποίηση, για να υπάρχει κάποιος χώρος ανάμεσα στις σελίδες κι έτσι το τετράδιο να μην "ανοίγει" άκομψα. Αυτά μπορεί να είναι της μορφής (όπως αυτά που χρησιμοποιήσαμε για τα εξώφυλλα):

 Θα σκορπίσουμε 4-5 από αυτά ανάμεσα στις σελίδες και έτσι  το τετράδιο θα έχει το περιθώριο να ανοίξει και λίγο παραπάνω. 

Έχει βέβαια αρκετή δουλίτσα, αλλά είναι πάντα ωραίο να χρησιμοποιείς κάτι που το έχεις φτιάξει εξ ολοκλήρου μόνη σου! Νομίζω επίσης ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα για τα κορίτσια που κρατούν (νεραϊδο)ημερολόγιο! Καλή επιτυχία αν το φτιάξετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου